Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2009

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΟΥ ΕΣΤΑΛΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ GUARDIAN ΣΤΙΣ 30/4/2008. Η αναδημοσίευση στα ελληνικά, από την ιστοσελίδα www.intifada.gr.

Tον Μάιο, οι εβραϊκές οργανώσεις θα γιορτάσουν την 60η επέτειο από την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ. Αυτό είναι κατανοητό αν αναλογιστούμε τους αιώνες διωγμών που κατέληξαν στο Ολοκαύτωμα. Ωστόσο, εμείς είμαστε από εκείνους τους Εβραίους που δεν θα γιορτάσουν. Σίγουρα, είναι τώρα η ώρα να δούμε τι λένε οι άλλοι, να δούμε το τίμημα που πλήρωσαν άλλοι λαοί για τον ευρωπαϊκό αντισημιτισμό και τις πολιτικές του Χίτλερ που οδήγησαν σε γενοκτονίες. Όπως είχε υπογραμμίσει κι ο Εντουαρντ Σαΐντ: ό,τι είναι το Ολοκαύτωμα για τους Εβραίους, είναι και η Νάκμπα για τους παλαιστίνιους

Τον Απρίλιο του 1948, τον ίδιο μήνα που έγινε η κακόφημη επίθεση στο Ντέιρ Γιασίν και η επίθεση με ρουκέτες εναντίον παλαιστινίων αμάχων στην αγορά της Χάιφα, το Σχέδιο Νταλέτ τέθηκε σε εφαρμογή. Αυτό το Σχέδιο επέτρεπε την καταστροφή των παλαιστινιακών χωριών και την εξώθηση του ντόπιου πληθυσμού έξω από τα σύνορα του κράτους. Δεν θα γιορτάσουμε.

Τον Ιούλιο του 1948, 70.000 παλαιστίνιοι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια του στην Λίντα και τη Ράμλέχ μέσα στο κατακαλόκαιρο, χωρίς νερό ή φαγητό. Εκατοντάδες πέθαναν. Αυτή η πορεία έμεινε γνωστή ως Πορεία Θανάτου. Δεν θα γιορτάσουμε.

Συνολικά, 750.000 παλαιστίνιοι έγιναν πρόσφυγες. Περίπου 400 χωριά σβήστηκαν από τον χάρτη. Αυτό δεν σταμάτησε την επιχείρηση εθνικής εκκαθάρισης. Χιλιάδες παλαιστίνιοι (ισραηλινοί πολίτες) εκδιώχθηκαν από τη Γαλιλέα το 1956. Πολλές χιλιάδες ακόμα τους ακολούθησαν όταν το Ισραήλ υποδούλωσε τη Δυτική Οχθη και τη Γάζα. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και την Απόφαση 194 του ΟΗΕ, οι πρόσφυγες πολέμου έχουν δικαίωμα επιστροφής και αποζημίωσης. Το Ισραήλ δεν έχει ποτέ αποδεχτεί αυτό το δικαίωμα. Δεν θα γιορτάσουμε.

Δεν μπορούμε να γιορτάσουμε τα γενέθλια ενός κράτους που έχει για θεμέλια την τρομοκρατία, τις σφαγές και την εκδίωξη άλλων λαών από τη γη τους. Δεν μπορούμε να γιορτάσουμε τα γενέθλια ενός κράτους που ακόμη και σήμερα συμμετέχει σε εκκαθαριστικές επιχειρήσεις, που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, που εφαρμόζει τερατώδεις μεθόδους συλλογικής τιμωρία στον άμαχο πληθυσμό της Γάζα και που συνεχίζει να αρνείται στους παλαιστίνιους τα ανθρώπινα δικαιώματά τους και τις εθνικές τους επιδιώξεις.

Θα γιορτάσουμε όταν Αραβες και Εβραίοι θα ζουν σαν ίσος προς ίσο σε μια ειρηνική Μέση Ανατολή.

(ακολουθεί λίστα με πάνω από εκατό ονόματα που υπογράφουν την επιστολή.)

ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ ΚΕΙΜΕΝΟ: http://www.guardian.co.uk/world/2008/apr/30/israelandthepalestinians

Δεν υπάρχουν σχόλια: