Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2009

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ-το ρεπορτάζ (για το ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ)

Παγκόσμια Ημέρα για Εναν στους Δέκα κατοίκους της Ελλάδας.

Πολλές οι εξαγγελίες των αρμόδιων Υπουργών στα θέματα μεταναστευτικής πολιτικής, με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για τους Μετανάστες, που αριθμούν διακόσια εκατομμύρια παγκοσμίως. Στη σύσταση μιας διυπουργικής ομάδας για την μετανάστευση, προχώρησαν τα Υπουργεία Εσωτερικών, Προστασίας του Πολίτη και Υγείας, σε συνεργασία με οργανώσεις όπως η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, ο Συνήγορος του Πολίτη, οι Γιατροί του Κόσμου κ.α.

Στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης της εν λόγω επιτροπής ήταν η δημιουργία Κέντρων Καταγραφής και Διαχείρισης των μη νόμιμων μεταναστών, που στόχο θα έχουν να καταγράφουν, να υποβάλλουν σε ιατρικές εξετάσεις και να ταυτοποιούν τους μετανάστες που περνούν τα σύνορα και ανάλογα να προωθούν στην Ελλάδα τους ασυνόδευτους ανήλικους και τους αιτούντες άσυλο ενώ να απελαύνουν τους υπόλοιπους.

Στις δεσμέυσεις του Υπ. Προστασίας του Πολίτη, κ. Χρυσοχοίδη, συγκαταλέγεται επίσης και η νέα Υπηρεσία Ασύλου που θα λειτουργεί στο πλαίσιο των Κένρων Καταγραφής και Διαχείρισης, οι νέες υποδομές φιλοξενίας αλλά και ένα εγχειρίδιο καλής συμπεριφοράς που θα δίνεται στα Σώματα Ασφαλείας και θα αφορά ευάλωτες και μειονοτικές ομάδες και όσους υφίστανται διακρίσεις λόγω θρησκευτικής ή πολιτικής ιδιαιτερότητας. Για αναλυτικότερη πληροφόρηση σχετικά με τις υπουργικές δεσμεύσεις, οι πολίτες μπορούν να επισκέπτονται το chrisochoidis-metanastes.blogspot.com

Σε ανάλογες αποφάσεις, που θα τεθούν σε νομική ισχύ με το επόμενο νομοσχέδιο για τη μετανάστευση, προχώρησε και ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Ραγκούσης, υποσχόμενος ότι οι μετανάστες θα μπορούν να έχουν λόγο στην τοπική αυτοδιοίκηση, ψηφίζοντας από τις επόμενες δημοτικές εκλογές, τον Νοέμβριο του 2010. Κύρια όμως τόνισε πως λύση θα δοθεί και στο θέμα της ιθαγένειας των παιδιών των μεταναστών ενώ στόχος είναι η αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. "Σφραγίζουμε τα σύνορα αλλά ανοίγουμε την καρδιά μας", είπε χαρακτηριστικά.

πηγές: http://www.ana-mpa.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: