Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2009

ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΠΕΓΧΑΓΗΣ -το ρεπορτάζ (για το ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ)

ΣΤΟ ΚΛΙΜΑ ΤΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ Η ΣΥΝΟΔΟΣ

Χωρίς διάθεση για ανάληψη των ευθυνών τους και αποδοχή σκληρότερων μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος παραμένουν λίγο πριν το τέλος της Συνόδου τα βιομηχανικά κράτη, παρ'όλο που είναι οι κύριοι υπαίτιοι για την κλιματική αλλάγή. Ήδη η Κίνα απέσυρε τις αρχικές δεσμεύσεις τις από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων και τόνισε ότι τα σκληρότερα μέτρα θα αποτελέσουν τροχοπέδη για την ανάπτυξή της.

Στο ίδιο κλίμα κινούνται και τα υπόλοιπα κράτη, παρά τις πιέσεις που δέχονται από τα αναπτυσσόμενα και παρά την τελευταία εξαγγελία του γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν: "ο χρόνος μας τελείωνει (...) θα βρεθούμε αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο μιας κακής συμφωνίας, είτε με την ανυπαρξία οποιασδήποτε συμφωνίας". Κι όλα αυτά στην τελευταία ευκαιρία της παγκόσμιας κοινότητας να μετριάσει το περιβαλλοντικό πρόβλημα, καθώς οι επιστήμονες υπενθυμίζουν πως διανύουμε την πιο θερμή δεκαετία που έχει ποτέ καταγραφεί.

Οι ηγέτες του Αφρικανικού μπλοκ με επικεφαλής τον πρωθυπουργό της Αιθιοπίας Meles Zewani, ζητούν από τα φτωχότερα κράτη να κάνουν συμβιβασμούς και από τα αναπτυγμένα την δημιουργία ταμείου ενίσχυσης των αναπτυσσόμενων κρατών για την επίτευξη της πράσινης ανάπτυξης. Κι ενώ οι διαδικασίες αποδεικνύονται αναποτελεσματικές, τέσσερις χιλιάδες διαδηλωτές συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις στο Bella Center όπου διεξάγεται η Σύνοδος, διαμαρτυρόμενοι για την απουσία δραστικών αποφάσεων. Οι διαδηλωτές απωθήθηκαν από την αστυνομία με (φιλικά προς το περιβάλλον;)δακρυγόνα και οι συλλήψεις έφτασαν σήμερα τις 100.

πηγές econews.gr, guardian.co.uk, express.gr, kathimerini.gr, naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: